Homepage / IGJ en Tweedehands.net werken samen in aanpak illegale handel in geneesmiddelen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en online handelsplatform Tweedehands.net werken voortaan samen in de aanpak van illegale handel in (receptplichtige) medicijnen. Hiertoe sloten zij 7 oktober 2024 een overeenkomst. Doel van de samenwerking is het terugdringen van het aantal advertenties waarin medicijnen worden aangeboden. Daarnaast willen beide partijen de bewustwording bij zowel kopers als verkopers vergroten: het online receptmedicijnen (ver)kopen is risicovol. Tweedehands.net is na Marktplaats het tweede online handelsplatform waarmee de IGJ structureel samenwerkt.
‘Middel … kopen zonder recept’, ‘Malariapillen over’: wanneer de IGJ dergelijke advertenties ziet en meldt bij Tweedehands.net, worden deze voortaan meteen verwijderd. Tweedehands.net zal de aanbieder laten weten dat de advertentie in strijd is met de Geneesmiddelenwet. De inspectie en het handelsplatform houden elkaar daarnaast op de hoogte over ontwikkelingen en trends, zodat zij steeds beter medicijnadvertenties herkennen.
Het aanbieden van medicijnen waarvoor een recept nodig is mag niet op basis van de Geneesmiddelenwet. Dat is niet voor niks. Vaak is van deze medicijnen niet bekend of ze veilig zijn. Bijvoorbeeld of de werkzame stof die op de verpakking staat er wel echt in zit. Ook medicijnen aanbieden die mensen niet meer gebruiken, mag niet. Deze medicijnen kunnen inmiddels over de houdbaarheidsdatum zijn of niet op de juiste wijze zijn bewaard. Als de gebruiker ziek wordt, weet de arts vaak niet dat een patiënt ook medicijnen gebruikt die besteld zijn op internet.
Daarnaast komt het regelmatig voor dat mensen betalen voor middelen die ze op internet bestellen maar deze nooit ontvangen. Oplichting dus.
Henk de Groot: ‘Door deze samenwerking wordt onze slagkracht groter en dat is belangrijk. Elke verwijderde advertentie voor medicijnen is een risico minder.’
De IGJ houdt in Nederland onder andere toezicht op de handel in (illegale) geneesmiddelen. Dit gebeurt in samenwerking met andere partijen zoals de politie, douane en NVWA. Maar ook met hostingbedrijven en internetplatforms.
De IGJ vindt de samenwerking met Tweedehands.net belangrijk, om zo het aanbod van geneesmiddelen dat niet aan de regels voldoet, slim te kunnen opsporen. De inspectie is ook in overleg met andere platforms over samenwerking.
Deel dit artikel
Vul het formulier in of neem direct contact op
luc.van.koningsbrugge@kompaspublishing.nl