Homepage / De psychologische voordelen van een georganiseerde woning: van rommelvrij tot ‘clean living’
Kaarsjes aan, een dekentje erbij en een kopje thee – de herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat we meer tijd binnen doorbrengen. Ofwel: het ideale moment om te focussen op het verbeteren van onze woonruimtes. Met de kortere dagen en het frisse weer verlangen we naar meer gezelligheid en sfeer in huis.
Bedrijven spelen hierop in en adverteren erop los met interieur-inspiratie. Maar oktober als ‘woonmaand’ hoeft niet alleen te draaien om nieuwe decoratie of meubels, maar ook om het creëren van een omgeving die bijdraagt aan ons welzijn. Een gezellig en esthetisch huis is belangrijk, maar de echte kracht zit in een opgeruimde woning die rust en balans brengt. Zo maak je van die regenachtige dagen niet alleen knusse momenten, maar ook een mentale opfrisser.
Na een lange werkdag thuiskomen in een huis vol chaos, we kennen het allemaal. De overweldigende rommel kan precies de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Een rommelig huis is niet alleen visueel belastend, mentaal weegt het minstens net zo zwaar. Wetenschappers van Princeton University stellen dat onze hersenen rust vinden in een georganiseerde omgeving, terwijl rommel juist zorgt voor mentale chaos. Onze hersenen hebben hierdoor de neiging om dingen uit te stellen. Dit leidt niet alleen tot stress, maar zorgt er ook voor dat we meer dingen kwijtraken.
Daarnaast heeft rommel een directe invloed op je cortisolgehalte – het stresshormoon van ons lichaam. Onderzoek laat zien dat vrouwen die in rommelige huizen wonen chronisch een hoger cortisolgehalte en dus stressniveau hebben. Dit geldt niet alleen voor overdag, maar ook voor tijdens het slapen. Daar waar dit normaal het moment is dat het cortisolniveau daalt, bleef deze bij de onderzochte vrouwen hoger dan gezond is.
Rommel is niet alleen een overvloed aan spullen. Het is ook een vorm van constante stimuli die onze hersenen informatie geeft die ze keer op keer opnieuw moeten verwerken. Hierdoor draait ons brein overuren en heeft het minder ruimte over voor informatie die wél van belang is. In andere woorden, ons cognitieve geheugen heeft het zwaar te verduren in een rommelig huis. Concentreren wordt hierdoor lastiger, wat ook geldt voor het opnemen van informatie
Een opgeruimd huis geeft ons een gevoel van controle en helderheid. Wanneer alles op zijn plek staat en de omgeving rustig is, ervaren we een gevoel van rust en tevredenheid. Deze orde binnenshuis vermindert angst en spanning en geeft zo meer ontspanning, zowel fysiek als mentaal. Vooral in tijden van stress kan een nette leefruimte fungeren als een toevluchtsoord. Het gevolg: jij kan thuis écht opladen en je gedachten op een rijtje zetten. Ook op kinderen heeft een rustig huis een goede invloed.
Het concept van ‘clean living’ gaat verder dan alleen opruimen. Het is niet simpelweg het huis aan kant maken en rondslingerende spullen wegstoppen in een dichte kast. Clean living draait om het creëren van een gezonde en duurzame levensstijl. Dat is enerzijds een opgeruimd huis, zodat ons hoofd de benodigde rust krijg, maar ook een andere invalshoek als het aankomt op spullen.
Minimalisme speelt hierbij een belangrijke rol. Dit wil niet zeggen dat je alle spullen het huis uit moet doen, maar wel dat je een meer minimalistische denkwijze toepast. Bewuster nadenken over wat er echt nodig is en wat je belangrijk vindt. Door bewust te kiezen voor minimalisme en minder consumptie, verminderen we stress en financiële zorgen. Minder spullen betekent niet alleen minder rommel, maar ook minder afleiding en meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn, zoals familie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.
Een georganiseerde woning heeft niet alleen directe voordelen, zoals een rustigere omgeving en meer productiviteit, maar draagt ook op de lange termijn bij aan geluk en welzijn. Een studie uit 2020, gepubliceerd in the International Journal of Applied Positive Psychology, wijst uit dat mensen die in een opgeruimde ruimte wonen, vaak een betere balans tussen werk en privé ervaren, zich gelukkiger voelen in hun relaties en tevredener zijn over hun leven in het algemeen.
Minimalisme en het bewust verminderen van rommel helpen ons niet alleen om onze omgeving overzichtelijker te maken, maar zorgen er ook voor dat we meer waardering krijgen voor de spullen die we hebben. Dit kan ook leiden tot meer financiële vrijheid en minder stress over geldzaken.
Hoewel een georganiseerde woning veel voordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat perfectie niet het doel is. Een huis moet leefbaar en comfortabel zijn. Het gaat erom een balans te vinden die voor jou werkt – een omgeving waarin je kunt ontspannen en je prettig voelt, zonder dat je jezelf de druk oplegt om altijd alles perfect te hebben.
Natuurlijk blijft oktober nog steeds de eerste herfstmaand waarin we allemaal behoefte hebben aan gezelligheid, ook in huis. Ga dus vooral op zoek naar de gezellige kaarsen, de nieuwe kussens voor op de bank en die ene kamerlamp die zo goed past in het interieur. Maar zie de woonmaand daarnaast ook als een kans om je huis – en je hoofd – te organiseren. Dit kan je doen aan de hand van de volgende tips:
De ‘woonmaand’ is hét moment om stil te staan bij hoe je woonruimte invloed heeft op je leven – en vooral op je mentale welzijn. Of je nu grote veranderingen aanbrengt of gewoon elke dag kleine opruimklusjes doet, je zult snel merken hoe een georganiseerde woning rust in je hoofd brengt. Je huis wordt een plek waar je écht kunt ontspannen, niet alleen in oktober, maar het hele jaar door.
Dus, kaarsjes aan, dekentje erbij en laat de rommel achter je. Je verdient een huis waarin je kunt ademen, opladen, en gewoon genieten. Het hoeft allemaal niet perfect – als het maar jouw plek is, waar jij tot rust komt en kunt opladen voor wat er buiten de deur gebeurt. Woonmaand of niet, een beetje orde doet wonderen voor je welzijn!
Bronnen
Deel dit artikel
Een schrijvende shorttracker, dat is wie ik ben. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan trainen voor het schaatsen. In de uren daartussen kan ik mijn ei kwijt in schrijven, of liever gezegd ‘spelen met taal’. Ik houd ervan te bouwen aan verschillende zinsstructuren, te experimenteren met woorden en geniet van de uitdaging om elke keer een mooi en logisch artikel in elkaar te zetten. Geen clichés, maar juist vernieuwing. Goed leesbaar, maar toch informatief en boeiend. Net als bij mijn eigen trainingen is het elke keer een kwestie van proberen te verbeteren, maar dan met taal. Met een talenstudie als achtergrond en verder een grote liefde voor lezen, is schrijven echt iets waar ik graag mijn tijd aan besteed.
Vul het formulier in of neem direct contact op
luc.van.koningsbrugge@kompaspublishing.nl