Startpagina linkbuilding aan banden gelegd: focus op kwaliteit

Startpagina slaat een nieuwe weg in, die is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van haar (6000+) themapagina’s en het bevorderen van eerlijke linkbuilding. Concreet worden alle do-follow links aangepast naar no-follow links. Dit heeft een grote impact op de manier waarop veel bedrijven samenwerken met Startpagina. Het nieuwe beleid is vanaf 1 augustus 2024 van kracht.

Kwaliteit themapagina’s neemt af

Door de toename van commerciële links in de afgelopen jaren is de kwaliteit van de themapagina’s afgenomen. Themapagina’s zijn webpagina’s met daarop een verzameling van door beheerders gekozen, nuttige links voor de eindgebruiker. Bijvoorbeeld over een stad, onderwerp of sport.

Het nieuwe beleid richt zich op het verminderen van uitgaande zogenoemde do-follow links en het bevorderen van een betere balans tussen betaalde links en inhoudelijke links.

Elke beheerder krijgt 3 gratis do-follow links per pagina die ze in beheer hebben. Beheerders kunnen tegen betaling tot maximaal 18 links per pagina toevoegen. Betaling gaat middels een abonnementsmodel met prijzen vanaf €90 per jaar, per pagina.

Wildgroei verkochte links

De verandering kan een aanzienlijke impact hebben voor beheerders. Aart Wallet van Kompas Publishing, het bedrijf achter Startpagina.nl: “We zien al jaren een wildgroei aan verkochte links op deze themapagina’s. Een fors deel daarvan past niet bij de pagina waarop deze geplaatst worden en is dus niet relevant. Dit is schadelijk voor de gebruiker, maar ook voor de indexatie door zoekmachines.” 

De aanpassing stelt de gebruiker centraal en biedt relevante links. Zo wordt de kwaliteit gewaarborgd en wordt een drempel gelegd voor de beheerder om na te denken welke link wel of niet commercieel is. Beheerders kunnen nu standaard hun pagina gratis beheren, maar bij de verkoop van links zal een vergoeding gevraagd worden.

Aart Wallet: “Wij verwachten dat de kwaliteit van veel pagina’s sterk zal gaan verbeteren en dat dit, met toekomstige extra features, zal zorgen voor meer bezoekers en een sterkere positie van themapagina’s in zoekmachines.”

Deel dit artikel

Ook interessant

Meer informatie over Startpagina linkbuilding aan banden gelegd: focus op kwaliteit

Vul het formulier in of neem direct contact op

luc.van.koningsbrugge@kompaspublishing.nl